.

Przykładowe jadłospisa

Pomni staropolskich  tradycyi serdecnie prosimy Wos w obejścia Chaty..
Niniejszym przedstawiamy propozycje jadłospisa:

Strawa gorąca

Żur staropolski                       9  złotych
/w misce chlebowej /             14 złotych
Borowikowa z łazankami       10 złotych
Rosół z kluchami                    9 złotych
Barszcz  z kołdunami             9 złotych
Flaki pitraszone po polsku   12 złotych

 

Specyjały Chaty  36 złoty /0,45 dkg /na osobę

Koryto chłopskie 
/ skwierczonka, porcyja prosiaka ,golonka, pierogi od Maryny, placki kartoflane, kasza perłowa, kartofle mundurowe, podparte ogórkami prosto z beki / polecane pod 1/10 wiadra Siwuchy
Danie Dziedzica
/polędwiczki wieprzowe faszerowane piersią z młodej kury w sosie grzybowym z kartoflami w mundurkach i zestawem surówek świeżych 37 złote

Pierś indyczki toczona w migdałach  /podawana z żurawino,kartoflami zasmażanymi na złocisto i mizerio z ogórca 34 złote
Polędwiczki wieprzowe / w sosie grzybowym z  kartoflami w mundurkach i zestawem surówek 37 złote

Naleśnik szlachcica / polędwiczka, pierś kury i polędwica w naleśniku z sosem grzybowym, zapieczone pod żółtym serem, marchewka duszona 37 złote

 

Zakąski zimne  w/ w ceny /za osobę

Deska mięsiw wędzonych /karczek, schab, boczek, żeberka, kiełbasa,  7 ,50 zł
Deska „serowa uczta” ser dziurawy wędzony  ,ziołowy, pleśniowy ,feta, oscypek podany z żurawino  6 zł
Schab ze śliwką /pod galareto 5,5 zł
Schab faszerowany polędwiczką wieprzową 6 zł
Baleron białoruski /pod galareto 5,5 zł
Karp po żydowsku /pod galareto 5 zł
Indyk w maladze /pod galaretą 6,5 zł
Galareta„zimne nóżki 5 zł
Tymbale z łososia 6 zł
Roladki z łososia /w sosieśmietanowo-chrzanowym  6 zł
Ryba po grecku 5,5 zł
Śledź w oleju 4,5 zł
Śledź na ostro 4,5 zł
Jaja w sosie tatarskim 4,5 zł
Jaja faszerowane pieczarkami 4,5 zł
Tatar polski 12 zł
Tatar z łososia 12 zł
Szparagi w szynce 6 zł
Sałatka z Chaty 5 zł
Sałatka z Szopy 5 zł
Sałatka z  Tuńczykiem 5 zł
Sałatka z Łososiem 5 zł
Sałatka Jarzynowa 5 zł
Sałatka nicejska 5 zł
Podgrzybki marynowane  5 zł
Warzywka marynowane 2,50 zł
Ogórek kiszony 2,50 zł
Chleb wiejski 2,50 zł

 

Strawa dzieciaczka

Rosołek z kluseczkami  6 złoty
Schabik dzieciaczka /z kartofelkami zasmażanymi i marchewką zasmażaną  17 złoty
Nugetsy z kurczaka fryty, surówka z marchewki, sos słodko-kwaśny  17 złoty
Rybka w cieście  /z frytami  i surówką z marchwii  17 złoty
Lodowy przysmak Misia Puchatka 9 złotych

 

Napitki zimne i gorące

Sok pomarańczowy ,czarna porzeczka ,jabłko, woda gaz. i niegaz. – 0,25 lytra - 4 złote
Napoje coca-cola, sprite, fanta, tonic
- 0,25 lytra - 5 złote
Lemoniada w butelce odbijanej
0,33 lytra - 5 złote
Kompot domowy
- 0,33 l - 5 złote
Kwas chlebowy
 0,33 lytra -6 złote
Kawa
– 7/10 złote ;
Herbata – 6 złote ;
Herbata babcina /z suszonych malin/– 9 złotych

 

Napitki procentowe

Gorzałka : Wyborowa, Smirnoff ,Bols, Siwucha ,Stock 0,5 lytra
Finlandia ,Absolut 0,5 lytra
Wino białe i czerwone podane w karafkach 0,5 lytra

 

Słodkości

Sękacz staropolski / kręcony nad ogniem  12 złote
Serniczek gospodyni/ polany goracą czekoladą  10 złote
Szarlotka lodowa  /na gorąco z gałką lodów 13 złote
Lodowy pucharek Babci Maliny /lody waniliowe podlane gorącymi malinami13 złote

 

 

Trzecie danie gorące Koszt 15 zł / na osobę

Forszmak lubelski
Barszcz czerwony z pasztecikiem
Pierogi z kapusto i grzybami  lub bigos staropolski
/płonące podane na drewnianej niecce



Polecamy dodatkowo oprawę imprez :

1.Występ na żywo kapeli ludowej
2.Oprawa muzyczna na powitanie harmonia plus skrzypce
3.Powitanie przez Sołtysowo po staropolsku Okowito 
4.Powitanie grzańcem przy ognisku

Łod czwartku do soboty  po zmroku w obejściach Chaty  kapele  na żywo przygrywajo i do zabawy zaprasajo...



Niniejszy jadłospis jest przykładową propozycją . Każde spotkanie  ma charakter indywidualny ze względu na okoliczność i czas trwania, dlatego  jadłospis i wycenę ustalamy indywidualnie.
 W przypadku jakichkolwiek pytań proszę o kontakt email;  karcma@chata.lublin.pl , tel.(0-81) 538-25-25
512-00-44-11 Aneta Juchimiuk, Sylwia Płecha


Wedle staropolskiej tradyci jako obycaj nakazuje z dbałością wielaką ugościm Wos jak trza  ...

Rychło przybywajcie !!!